Marocko Guide
Upplev Södra Marocko på rätt sätt Köp en Guidad Tur i Marocko

Om Marocko

Snabbfakta

Befolkning: 31 miljoner Valuta: Dirham(MAT)
Huvudstad: Rabat Vikt & Mått: Kilo och meter
Regering: Monarki Tidszon: - 2 timmar
Religion: Islam Elekticitet: 220 V AC 50 Hz
       

Visum

När du reser till Marocko behöver du som är svensk medborgare inget visum.

Prisnivå

Marocko är ett turistland fylld med matupplevelse och kultur, som fortfarande är billig för svenskar. Det finns möjligheter till att bo billigt. Vandrarhem, hotell och gästhus håller oftast låga prisnivåer. Det är billigt att äta ute och det är billigt att resa i landet med taxi, tåg och buss.

Kultur

Marocko har varit en fransk koloni. Vissa hövlighetsformer är franska. På finare restauranger är det framför allt fransk mat som serveras. På billigare matställen är det marockansk mat som gäller. Den är kryddstark och god.

Det är bra om kvinnor undviker att klä sig alltför utmanande och låter bli att resa ensamma, eftersom de kan behöva stå ut med en hel del närmanden.

Höger hand används för att hälsa, medan vänsterhand anses oren. Försök att låta bli att använda vänster hand för mycket , t ex när du skakar hand eller ger eller tar emot pengar eller en gåva.

När man hälsar är det vanligt med att man skakar hand. Vänner emellan brukar även pussas tre gånger, men detta sker inte så ofta mellan personer av motsatt kön.

Transport

I Marocko kan man ta sig runt med tåg, buss, taxi och kamel. Det är billigt att hyra bil. Marocko har även inrikesflygningar mellan Agadir, Casablanca och Tangier. Tågen är billiga och bekvämma, men tågnätet är inte så väl utbyggt som bussnätet. Bussarna är mycket pålitliga.

Historia

Den första Marockanska staten uppstod som en muslimsk kungamakt för ca 1000 år sedan. Landet koloniserades i början av 1900-t av Spanien och Frankrike. 1956 blev Marocko självständig från Frankrike efter en mycket lång kamp. Gradvis släppte även Spanien sina områden. Landets har sedan självständighetsförklaringen styrts av tre kungar: Muhammed V, Hassan II och Muhammed VI (från 1999). Landet har på grund av krig och inre oroligheter haft ekonomiska problem. SEdan 1990 har landets ekonomi gradvis förbättrats tack vare en satsning på turism. I dag är Marocko en konstitutionell monarki. Kungen Muhammed VI har obegränsad makt. Relationen till Frankrike och USA är god.

Demografi

Landets invånare består av 75% araber, 20% berber och 5% andra nationaliteter. De flesta i landet är muslimer. Ett litet antal kristna och judar finns.

Språk

De vanliga språken i Marocko är franska, arabiska samt ett antal berberdialekter. Även om anafalbetismen anses ligga på 50% kan du räkna med att de som jobbar inom turism kan prata engelska.

Mat & Dryck

Marockansk mat er mycket god och anses vara en av de bästa i världen. Många rättet och många variationer finns. En turist är tyvärr begränsad till de rätter som finns att handla på restaurang och kan därför fr a äta kinesisk, indisk eller fransk mat. Det beror mycket på att marockaner själva inte äter ute så ofta.

Marockanska kryddor CasablancaDe godaste och mest uppskattade rätterna är:

 • Couscous
 • Tagine
 • Kaliya
 • Pastilla
 • Harira
 • Bissara

Mat och dryck är billiga i Marocko. Det är viktigt att du köper din vatten, som är billig och undviker allt annat vatten eftersom du kan bli sjuk.

Marocco MapBild: Karta över Marocko

Vad kan man göra i Marocko?

 • Sola på de fina sandstränderna
 • Åka skidor i bergen
 • Trekka
 • Bergsklättring
 • Det finns även stora golfbanor
 • Gå på Språkkurser i Franska eller Arabiska

Geografi

Marocko ligger i den nordvästligaste delen av Afrika och gränsar till Medelhavet, Västsahara, Algeriet och Spanien.

Atlasbergen

Atlasbergen brukar delas in i High Atlas, Middle Atlas samt Anti Atlas.Det är i de höga bergerna som skidåkning är populär och är man där i området skall man definitivt hyra en guide. Guiderna är mycket trevliga och oftast är de vana vid turister.

Marockansk Sahara Öken

Det stora Sahara Öknet som utgör gränsen till Algeriet är ett torrt varmt område.Har man kommit dit, till en stad såsom Ouarzazate, är det flera aktiviteter som man kan sysselsätta sig med. Det turisterna tycker är roligt att göra är bland annat:

 • Se soluppgången och solnedgången över sanddunorna
 • Titta på folkdans och besöka berber byar, kanske till och med övernatta i berbertält
 • Titta på fåglar och flamingos i närheten av Dayet Srji Slatsjön. Det finns även andra ökenspecifika djur och reptiler som man inte ser varje dag.
 • Sandskiing är också en populär aktivitet.
 • Dessutom kan man hyra en 4x4 och köra i sanden.
 • Du kan hyra en guide och besöka infödingarnas hem, rida kamel, sova i traditionella berber hem.Guiden som du hyr brukar laga mat och arrangera hela resan. Glöm inte att ringa upp eller kontakta mig om du är intresserad av detta - kontaktinformation finns här.

I Marocko går det bra att pruta. Det är viktigt att du redan i början förhandlar om priset så att det inte blir några missförstånd.

Språkkurser

De som vill studera i Marocko kan gå på språkkurser i framför allt arabiska och franska. Alla större stader erbjuder språkkurser och en del kommer även att arrangera att man får bo hos en arabisk familj under studietiden.